Лидерът на бойците на Частната военна компания (ЧВК) Вагнер Евгений Пригожин

...
Лидерът на бойците на Частната военна компания (ЧВК) Вагнер Евгений Пригожин
Коментари Харесай

WSJ: Пригожин имал добри шансове, очаквал части от руската армия да го последват към Москва

Лидерът на бойците на Частната военна компания (ЧВК)  " Вагнер " Евгений Пригожин е възнамерявал да залови съветското военно управление по време на протеста, написа през днешния ден " Уолстрийт джърнъл ", базирайки се на неназовани публични лица. Планът е имал положителни шансове за триумф, само че се е провалил поради приключване на информация, споделят те, представени от изданието.

Според него първоначално Пригожин възнамерявал да залови съветския министър на защитата Сергей Шойгу и началника на съветския общоприет щаб Валерий Герасимов. Според неназованите източници Федералната работа за сигурност (ФСБ) е научила за проекта два дни преди той да бъде изпълнен.

Западните разследващи организации са научили за проектите на Пригожин, като са анализирали прихванати имейли и сателитни изображения, е споделил пред вестника чиновник, осведомен с въпроса. Според западни публични лица първоначалният проект е имал положителни шансове за триумф, само че се е провалил, откакто заговорът е изминал, принуждавайки Пригожин да следва различен проект.

Според западна разузнавателна служба заговорът на Пригожин се основавал на упованието му, част от съветските въоръжени сили да се причислят към метежа и да тръгнат против своите командири.

Подготовката на Пригожин за протеста включвала натрупване на огромни количества муниции, гориво и военно съоръжение, в това число танкове, бронирани транспортни средства и съвременни мобилни системи за противовъздушна защита, в дните, предхождащи нападението. Разузнаването счита, че войските на " Вагнер "  лесно са завладяли Ростов на Дон, който има огромно военно летище, защото някои от командирите на постоянната армия може да са били част от заговора.

Според същото разузнаване, президентът на Беларус Александър Лукашенко е предложил страната му да одобри бойците на ЧВК " Вагнер ", частично с цел да укрепи собствената си сигурност против възможни съветски похищения. Путин от дълго време се стреми да погълне Беларус, отбелязва вестникът. Разполагането на войски на ЧВК в Беларус би трябвало да служи като гаранция за персоналната сигурност на Лукашенко, са казали източниците на " Уолстрийт джърнъл ".
Още по тематаПодкрепете ни
Уважаеми читатели, вие сте тук и през днешния ден, с цел да научите новините от България и света, и да прочетете настоящи разбори и мнения от „ Клуб Z “. Ние се обръщаме към вас с молба – имаме потребност от вашата поддръжка, с цел да продължим. Вече години вие, читателите ни в 97 страни на всички континенти по света, отваряте всеки ден страницата ни в интернет в търсене на същинска, самостоятелна и качествена публицистика. Вие можете да допринесете за нашия блян към истината, неприкривана от финансови зависимости. Можете да помогнете единственият гарант на наличие да сте вие – читателите.
Източник: clubz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР